Grøntsagskogebog - Inspiration til din madlavning

Her på siden kan du dykke ned i historien på nogle af de mange grøntsager, der udgør basen i vores måltidskasser og få en forsmag på nogle af de mange opskrifter, hvor grøntsagerne indgår.  Nederst på denne side har du også mulighed for at tilmelde dig til vores nyhedsbrev, hvor du får gode råd og tilbud fra vores måltidskasser. 

 


Agurk

Agurken menes at stamme fra Indien og har været dyrket i det vestlige Asien i mere end 3000 år. Fra Indien spredte den sig til Grækenland og Italien og videre til Kina. Det var sandsynligvis romerne som introducerede agurken til resten af Europa. Der er fundet dokumenter som beskriver agurkedyrkning i Frankrig allerede i det 9. århundrede. Første gang man hører om agurken i Danmark er i midten af 15-tallet, hvor der var stor interesse for den blandt hoffet. Agurken består hovedsageligt af vand, og energiindholdet er derfor meget lavt.

 

Find opskriften på Hjemmelavede Falafler med Bulgursalat & Tzatziki her 

Asparges

I mere end 2000 år har man dyrket asparges i landene omkring Middelhavet. I 1500-tallet blev det en populær spise i Frankrig og England.. Afhængig af vejret kan de første asparges høstes i april, og for de hvide asparges strækker sæsonen sig til sankthans, mens den for de grønne strækker sig længere ud på sommeren. Asparges er en staude i liljefamilien. Der findes flere sorter, både hvide, grønne, lilla og vilde asparges. De grønne og hvide kan høstes fra samme plante, og forskellen ligger i, at de hvide har været dækket af små jordvolde og bliver høstet, så snart de rammer jordoverfladen, mens de grønne vokser over jorden.

 

Find opskriften på Risotto med Grønne Asparges & Sprød Salat her 

Find opskriften på Hakkebøffer med Små Ovnkartofler, Grønne Asparges & Estragon Mayo her 

Aubergine

En aubergineplante kan blive op til 5-6 meter høj og er faktisk en frugt. Planten er virkelig smuk med lavendelblå blomster. En aubergine er typisk aflang eller æggeformet og typisk violette i farven, men kan også være både hvide og gule. Den stammer oprindeligt fra sydøstasisen. Auberginen elsker varme og planten skal helst have ca. 20 grader om rødderne. Auberginer smager ikke godt rå, men tilberedt bliver dt hvide kød fyldigt og blødt og bruges i rigtig mange vegetarretter. Auberginen er i familie med tomaten og kartoflen og indeholder faktisk nikotin, men kun 0,01%.

 

Find opskriften på Fyldte Auberginer med Oksekød & Peberfrugter her 

Find opskriften på Iranske Aubergineruller med Oksekød med Bulgur & Tomatsauce her 

Find opskriften på Kalkunschnitzel med Ratatouille her

Blomkål

Blomkålet er en grøntsag, som er i familie med hvidkålet. Blomkål er blevet dyrket i Vesten siden 1600-tallet. Det er en krævende plante, som skal have de helt rigtige jord- og temperaturforhold. Blomkål smager skønt i alverdens salater og kan desuden også bruges i både supper & som tilbehør eller selvstændig ret. Blomkål er meget budget venlige, da de har lang holdbarhed og får man ikke brugt det hele kan bruges i mange retter efterfølgende. Blomkålet er rig på c-vitaminer og de danske blomkål er i sæson fra ca august til november. Blomkålet findes i flere varianter i både grøn & violet og naturligvis det hvide blomkål, som er det mest udbredte.

 

Find opskriften på Krydrede Oksedeller med Blomkålsris & Bagte Kulørte Beder her 

Broccoli

Broccoli stammer oprindeligt fra Lilleasisen og er i tæt familie med blomkål.Broccoli vokser også vildt i Middelhavsområdet og har været kendt i mere end 2000 år i Italien. I Danmark blev broccolien først tilgængelig for køb i 1957 og indtil 1980erne faktisk kun som en frossen grøntsag. Ordet "broccoli" stammer fra latin brachium og italiensk brocco, som betyder arm eller gren. Det henviser formentlig til at broccolien kan minde om en "stamme" og nogle "grene". Broccoli har en mild kålsmag og er tidligere blevet kaldt aspargeskål, fordi smagen kan minde lidt om asparges. Den er mættende, rig på kostfibre og indeholder desuden en masse vitaminer og mineraler.

 

Find opskriften på Broccolibøffer med Salat her 

Butternutsquash

Butternut er i familie med hokkaidogræskaret og er ganske hård i skallen. Men smagen er blød, rund og nøddeagtig. Butternut squash er oprindeligt blevet dyrket i Sydamerika for mange tusind år siden. Den er først i nyere tid kommet til vores breddegrader. Den kan spises som tilbehør til din ret eller som hovedretten i sig selv, og derudover tilfører den middagsbordet lidt ekstra kulør med dens smukke orange farve. 

 

Find opskriften på Butternutsuppe med Ristet Bacon & Flutes her 

Chili

Hokkaidogræskarret har fået sit navn fra den japanske halvø ”Hokkaido”, hvor den blev dyrket i stor stil. Selvom hokkaido er et japansk græskar, dyrkes det også på vores breddegrader. Kødet er mere tørt end ved andre græskartyper og efter en tur i ovnen, minder konsistensen om kartofler eller jordskokker. Hokkaido-græskar er opkaldt efter den japanske halvø,Ingen dyr, udover fugle, spiser chili. Det er chiliplantens måde at sikre sig overlevelse på; fuglene spreder nemlig frøene, så nye planter sås. Chilien stammer formentlig fra Bolivien, hvorfra den har spredt sig til store dele af Syd- og Mellemamerika og har angiveligt været anvendt af mennesket helt tilbage til omkring år 8.000-10.000 f.v.t. Med den spanske opdagelsesrejesende Columbus blev den udbredt til Amerika og senere Europa, Afrika, Indien og Asien. Chili er et stærkt krydderi, som indeholder stoffet capsaicin, som er det stof, der gør chillierne stærke. Chiliens styrke måles i Scoville Heat unit (SHU) også kaldet Scoville-skalaen. Den stærkeste chili (2018) er The Carolina Reaper, som måler 2,200,000 SHU. En jalapenos måler fra 2.500 til 10.000 på samme skala. Når vi bruger chili i vores opskrifter bevæger vi os i den milde ende af skalaen, men du kan jo altid selv tilsætte mere chili hvis du godt kan lide at retten smager af mere.

 

Find opskriften på Chili sin Carne her 

Find opskriften på Thaisuppe med Kylling, Chili & Kokosmælk her 

Fennikel

Fennikel stammer oprindeligt fra Balkanhalvøen og anses for at være en af de ældst dyrkede grøntsager. Den har en hvid og lysegrøn knold med en dildagtig top og tilhører skærmplantefamilien. Smagen af fennikel deler ofte folk. Den er mild og let sødlig med en markant lakridsagtig smag. Fennikel kan spises både rå og i tilberedt tilstand. Den er rig på A-, B- og C-vitaminer, mineraler og kostfibre og så indeholder den æteriske olier. Almindelig fennikel stammer fra Vestasien og Middelhavsområdet, hvor den har været brugt som krydderi siden oldtiden. I Egypten har fennikel været kendt som medicinplante i flere tusind år. Som grøntsag blev fennikel først for alvor kendt som grøntsag i Nordeuropa i 1980´erne. Også i måltidskasserne bliver fennikel ofte brugt som en god smagsgiver, bl.a. i denne lækre og smagfulde minestronesuppe. 

 

Find opskriften på Italiensk Minestrone med Bønner & Fennikel her 

Gulerødder

Idag kan du købe gulerødder i mange forskellige farver. Populært kaldes disse for regnbuegulerødder, men hvad er det egentlig der giver gulerødderne de flotte farver. De lilla gulerødder indeholder anthocyaninpigmenter, som også findes i blåbær. Pigmentet giver en dyb lilla farve, men biholder dog gulerodens orange midte. Røde gulerødder inderholder lycopen og betacaroten, som begge bidrager til at give guleroden sin intense røde farve. De røde gulerødder har desuden en sødere smag. De hvide og gule gulerødder mangler begge det pigment, som findes i de røde, orange og lilla gulerødder – men er dog stadig rige på. Hos Den Grønne Asparges får vi vores økologiske gulerødder fra Gartneriet Marienlyst i Harlev ved Aarhus.

 

Find opskriften på Hjemmelavet shawarma med kylling og salat med regnbuegulerødder her 

Find opskriften på Krydret Gulerodssuppe med Knas & Flutes her 

Find opskriften på Sesamvendt Fisk, Lynstegte Nudler, Grøntsager & Sursød Chilisauce her 

Find opskriften på Frikadeller med Gulerod & Sprød Pastasalat med Mango her  

Grønkål

Grønkål er noget af det sundeste du kan sætte tænderne i og ny amerikansk forskning viser faktisk at grønkål og andre bladgrøntsager er ed til at holde din hjerne pivskarp og humøret helt i top. Grønkål og de andre bladgrøntsager indeholder nemlig seks stoffer, der beskytter hjernen imod forfald. Den helt klassiske grønkål indgår i traditionelle egnsretter og juleretter, som stuvet grønkål og grønlangkål, men den kan også spises rå i salater. Rød grønkål er en særlig hårdfør type grønkål, som står utrolig flot på markerne. Til forskel fra almindelig grønkål vokser rød grønkål sig til en ret høj og kruset kål, med en mørk grøn-lilla farve. Den minder, både i smag og konsistens, om den almindelig grønne grønkål og kan også anvendes på samme måde.

 

Find opskriten på Frikadeller med Rød Grønkålssalat her 
Find opskriften på Kyllingefilet & Grønkålssalat med Gedeost, Syltede Rødløg & Ristede Mandler 

 

Hokkaido

Hokkaidogræskarret har fået sit navn fra den japanske halvø ”Hokkaido”, hvor den blev dyrket i stor stil. Selvom hokkaido er et japansk græskar, dyrkes det også på vores breddegrader. Kødet er mere tørt end ved andre græskartyper og efter en tur i ovnen, minder konsistensen om kartofler eller jordskokker. Hokkaido-græskar er opkaldt efter den japanske halvø, Hokkaido er det mest kendte spisegræskar i Danmark.

Find opskriften på Enebærgryde med Hokkaidomos 

Ingefær

 

Ingefær er hverken en grøntsag eller frugt – men derimod et krydderi. Den sjove flerformede rodplante finder du dog oftest sammen med grøntsagerne i supermarkedet. Ingefær har sin oprindelse i det sydøstlige Asien, hvor ingefærplanten vokser vildt og frit i regionens mange regnskove. Rigtig mange sætter stor pris på den friske ingefærs unikke smag, som er stærk og krydret med en let og varm aroma. Gennem tiden og faktisk frem til idag, bruges ingefær også som naturmedicin.

 

Find opskriften på Vietnamesisk nudelsalat med Peanuts & Svinekød her 

Kartoffel

Kartoflen stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor der er fundet spor af den tilbage til cirka 4000 f.Kr. Den blev bragt med til Europa i 1500-tallet af Spanierne, hvor den langsomt bredte sig rundt i denne verdensdel samt i Orienten. Planten kom til Danmark i 1700-tallet med Huguenotterne, som er medlemmer af den protestantiske kirke i Frankrig og de såkaldte kartoffeltyskere, som var en stor gruppe sydtyske indvandrere. Blandt europæerne var kartoflen dog ikke et hit i starten og kartoflen blev faktisk af præstestanden erklæret uegnet som menneskespise. Den var jo ikke nævnt i biblen. Der skulle derfor gå en række år inden kartoflen for alvor vandt indpas som fødevare for mennesker. Idag er der nok mange danske hjem, der slet ikke kan forestille sig et aftensmåltid uden kartoflen. Kina er verdens største kartoffeldyrkende nation mens Hviderusland er det land i verden, hvor der bliver spist flest kartofler. Det bliver til 175 kg. Pr person om året. Kartoflen er også en vigtig ingrediens i flere af vores opskrifter, dog ikke altid da vi gerne vil variere indholdet. Vi får leveret alle rodfrugter fra det økologiske Marienlyst Gartneri i Harlev. Mogens Hansen, som har drevet gartneriet i 30 år, var blandt pionererne bag de regler som danner grundlag for nutidens økologiske produktion. Mogens har specialiseret sig i at dyrke økologiske rodfrugter med respekt for kvalitet og smag.

 

Find opskriften på Hjemmelavet Fish & Chips med Tartar Sauce her 

Find opskriften på Klassisk Millionbøf med Kartoffelmos i Fad her 

Find opskriften på Spansk Tortilla med Salat & Mojo her

Krydderurter

Krydderurter er en betegnelse for planter, som tilsættes i madlavningen for at fremhæve smag. Urterne bruges både friske, tørrede og frosne. Op gennem tiden har krydderurter været brugt som smagsgivere i maden, men de har også været anvendt i naturmedicin samt i parfume, røgelse og olier. Hos Den Grønne Asparges bruger vi hver uge både friske og tørrede krydderurter som smagsgivere til retten. Det kan ofte være svært at vide hvad der passer sammen og hvor stor en mængde der skal bruges, men det hjælper og guider vi dig til i vores opskrifter.

 

Find opskriften på Frikadeller med Persillesauce, Kartofler & Gulerodssalat her 

Løg

 

Løg er en af de ældst kendte grøntsager og findes i flere forskellige varianter, som alle stammer fra plantearten kepaløg. I oldtidens Norden er der ikke noget der tyder på at der blev dyrket løg Det ældst daterede danske løg er fundet på Bornholm og dateret til omkring år 650. Løg er en nem grøntsag at have med at gøre da de er nemme at gro, transportere og opbevare over længere tid. Af samme grund indgår løg i et utal af madretter i de fleste af verdens kulturer. Løg bidrager med smag uden at øge kaloriemængden væsentligt og kommer i mange forskellige former og farver. De mange sorter har forskellige smage, hvilket har sine fordele i madlavningen. Også i måltidskasserne vil du ofte møde løg. Løg kan nemlig bruges både rå og tilberedte. Hvor de rå løg har en skarp smag fremstår de milde og søde efter tilberedning. 
 

Find opskriften på Brændende Kærlighed med Stegte Løg, Bacon & Rodfrugter her 

Find opskriften på Laksefrikadeller med løg & Risotto med Spinat her 

Find opskriften på Spinatlasagne med løg & Sprød Salat her 

Find opskriften på Skinkeschnitzler, Risotto med Portobellosvampe, Løg og Rødkålssalat her 

Find opskriften på Hjemmelavet Shawarma med Kylling, Salat & Løg her 

Find opskriften på Flamkuchen med Bacon & Løg med Grønkålssalat her 

Majs

 

Majs er en afgrøde, som kan spises rå, kogt og grillet eller laves til cornflakes. Nogle majssorter kan desuden laves til cornflakes. Fodermajs som du ofte finder ved vejkanten bruges til husdyr. Majskolben har været i Europa siden 1500-tallet, hvor spanierne bragte den med hjem fra Mesoamerika. Længe før majsen kom til Europa i 1500-tallet, har man dyrket majs i Mexico, hvorfra majsen stammer. Majskobler kan faktisk omdannes til kulstofbriketter, som kan lagre store mængder metangas ved lavt tryk. Indianerne i det nordlige Mexico, Arizona og New Mexico dyrker en speciel blå variant af majsplanten, også kaldet Hopi Maze. 

 

Find opskriften på Broccolibøffer med Salat her 

Find opskriften på Søde BBQ Schnitzler, Kartoffelsalat & Majskolber 

Find opskriften på Cajunstyle Ricepot & Majskolber med Smør

Pak Choi

Er en type kinesisk kål, som ikke danner ikke hoveder og har grønne bladblader med lysere bulbebundne i stedet, hvilket danner en klynge, der minder om sennepsgrønt. Kålen er meget populære i det sydlige Kina og Sydøstasien. Smagen minder lidt om den danske sølvbede og har en let bitter og sprød kålsmag. Kålsorten anvendes meget i asiatiske wokretter og supper. Den skal blot tilberedes ganske kort og nænsomt. På den måde bevarer den sin grønne farve og sprødhed. Brug den i wokken, i sautéer og supper. Både de hvide stængler og de grønne blade kan også spises rå i salater.

 

Find opskriften på Asiatisk Nudelsuppe med Pak Choi, Kylling & Miso her 

Find opskriften på Sesamvendte Skinkestrimler med Pak Choi & Lynstegte Grøntsager her 

Palmekål

Palmekål er en forholdsvis ny råvare i det danske køkken. Den stammer oprindeligt fra Italien og er meget populær i Toscana-området. Palmekålen har lange smalle blade i en mørke/blågrøn farve og ligner faktisk mest toppen af en palme, deraf navnet palmekål. Det er en yderst alsidig grøntsag, som kan anvendes på mange måder. Du kan spise palmekålen rå, kogt, eller stegt. Gastronomisk set minder palmekålen om grønkålen. I Italien bruges palmekålen til supper og stuvninger, men dens lighed med grønkålen gør, at den også kan bruges til nordiske retter, hvor du ellers måske ville anvende grønkål, men den er også god i lettere retter som salater. Palmekål er også fantastisk god i wokretter, hvor de med fordel kan steges hårdt i olivenolie sammen med hvidløg og chili.

Find opskriften på Dampet Ising på Butternutpuré & Ristet Palmekål her 

Pastinakker

Pastinakken er en af de mest anvendte rodfrugter i det danske køkken og den har været kendt siden middelalderen, hvor den blev benyttet som lægeurt. På den tid skulle man være forsigtig omkring pastinakken. Hele planten indeholder nemlig en giftig plantesaft, som kan forårsage forbrændinger. Når først pastinakken er frigjort fra planten er der dog ingen fare 😊 Pastinakken stammer fra Central- og Sydeuropa, hvor den stadig vokser vildt i sin oprindelig form. Smagen er kraftigt svingende fra sød til skarp og så er den super sund og indeholder en del forskellige B, C og E-vitaminer.

 

Find opskriften på Brændende Kærlighed med Stegte Løg, Bacon & Rodfrugter her 

Find opskriften på Oksedeller med Rodfrugterösti her 

Find opskriften på Mørbradgryde med Rodfrugtemos her 

Peberfrugter

 

I dag bliver peberfrugten anvendt over hele verden, men oprindelig er den fra Mellem- og Sydamerika. Det var eventyren Christoffer Columbus, der tog dem med til Spanien, hvorfra de bredte sig til resten af Europa via munkeklostre. I dag er de også populære afgrøder i Asien og Afrika. Peberfrugter bliver, som navnet afslører opfattet som en frugt, men i køkkenet har den status som en grøntsag. Peberfrugter hører til blandt de sundeste grøntsager overhovedet og er sprængfyldt med C-vitamin. Peberfrugten fås i flere forskellige farver og jo mere den modnes jo stærkere bliver farven. De grønne er umodne og deres smag er lidt til den bitre side. De røde, gule og orange er modne og langt rundere i smagen. Peberfrugten findes dog faktisk også i mere eksotiske fraver som lilla, brun, blå og hvid. Peberfrugter kan tilberedes på mange måder; den kan grilles, steges, bages eller spises rå og fordi peberfrugter er så alsidige finder du dem ofte i måltidskasserne. 

 

Find opskriften på Sicilianske Koteletter i Fad med Peberfrugter & Bulgur her 

Find opskriften på Indisk Kalkungryde med Grøntsager & Jasminris her 

Find opskriften på Linsegryde med Bønner & Peberfrugt her 

Find opskriften på Farserede Peberfrugter med ovnkartofler her 

Find opskriften på Skindstegt Kulmule med Bagte Peberfrugter & Kikærtesalat her 

Find opskriften på Siciliansk Fiskefad med Peberfrugter & Kikærter her 

Porrer

Porre stammer oprindeligt fra Middelhavslandene og har været anvendt i mere end 4000 år. I den tid, hvor pyramiderne blev opført stod aftensmaden for arbejderne på porrer. I romerriget spiste man også porrer, og kejser Nero fik faktisk tilnavnet porrophagus (porrerspiseren) og i 812 anbefalede den tyske Karl den Store, at der blev plantet porrer i urtehaven ved Kongens slotte. Porren har altså en længere historie end de fleste af os lige tror. I dag dyrkes den mest på vores breddegrader. Porren tilhører løgfamilien, men danner ikke noget typisk løg. Porren er hvid nederst fordi jorden bliver lagt op omkring planten under vækst og jo mindre porren er, jo mere smag er der i den.

Find opskriften på Kartoffel-porre suppe med jordskokkechips her 

Portobellosvampe

Portobellosvampe dyrkes i klimastyrede væksthuse, hvor temperatur, CO2 og fugtighed styres meget nøjagtigt. De lever af proteiner og kulhydrater og plukkes når de er store og fuldmodne.Portobellosvampe er reelt set bare en forvokset brun markchampignon. Den udarter sig ved at have en meget intens smag, og det skyldes især det store tørstofindhold. Portobellosvampe er velegnet til bagning i ovnen, sautering, gryderetter, wok, gratineret med f.eks. ost- og grøntsagsfyld, i en sandwich en god svamperisotto eller på grillen

 

Find opskriften på Portobello Burger med Bønnebøf her

Rabarber

Rabarberen stammer fra det østlige Middelhavsområde og Lilleasien. Oprindeligt blev rabarberens rod anvendt som lægemiddel i blandt andet Kina. I dag anvendes den primært i madlavning. Man skulle tro at rabarberen er en frugt, men det er faktisk en grøntsag, og du kan bruge den i både det salte og det søde køkken.  

 

Find opskriften på Grillet Svinemørbrad med Rababerkompot & Persillekartofler her 

Romanescokål

Romanescokål er en virkelig flot grøntsag. Det er En gammel italiensk sort, som er blevet dyrket siden år femtenhundrede. Det er en krydsning mellem broccoli og blomkål og romanescokålet har meget dekorative tilspidsede lysegrønne hoveder og ligner næsten et landskab på en fremmed planet. Romanesco har en mildere og lidt sødere smag end dens nære slægtninge, Broccoli og blomkål. Kålen er desuden rig på C, K og A vitamin samt kostfibre og indeholder mere protein end broccoli og blomkål. Hvis du ikke kan få fat på romanescokål fordi det f.eks ikke er i sæson vil du altid kunne bruge enten broccoli eller blomkål istedet for 

 

Find opskriften på Indisk Curry med Svinekød, Romanscoblomkål & Jasmin Ris 

Rødbede

Rødbeden som vi kender den i dag er en forældlet nytteplante osm ikke vokser vildt. Den vilde rødbedeplante, også kaldet strandbede, er blevet brugt som lægeurt i lang tid før år 0 og vokser vildt på strande i Europa, Nordafrika, Mellemøsten og dele af Asien. Romerne var de første til at forældle strandbeden og herefter blev den videreudviklet og spredt til øvrige dele af Europa. I Central- og Østeuropa er rødbeden den dag i dag også en vigtig grøntsag og bliver her blandt andet brugt i den kendte suppe borsjtj, som vi også har brugt i vores Inspirationskasse. 

 

Find opskriften på Borsjtj med Flutes & Creme Fraiche 

Find opskriften på Wraps med Krydrede Rødbedebøffer, Sprød Salat & Dip her 

Selleri

Knoldselleri er en rodfrugt og har baggrund i sellerislægten med mere end 20 forskellige arter, som stammer fra de nordlige dele af Amerika og Eurasien. Knoldselleri indeholder mange vitaminer og mineraler, og er en meget populær spise særligt i efterårs- og vintermånederne. Der findes mange måder at tilberede knoldselleri på. Du kan f.eks. bruge den i supper eller som mos. De er faktisk kun fantasien, der sætter grænser. 

 

Find opskriften på Birkesvendte Selleribøffer med Sprød Salat her 

Find opskriften på Crispy Selleribøffer med Rød Spidskålssalat her

Squash

Squash, Courgette, zucchini. Kært barn har mange navne. Mange forveksler ved første øjekast squashen med agurken, men squashen er faktisk et bær og den findes i to typer – en sommersquash og en vintersquash. En sommersquash findes normalt i grønne og gule farver Vintersquashen har en anden skal og smagen er anderledes og så kan vintersquashen opbevares i betydeligt længere tid end sommersquashen. De kan dog begge bruges på samme måde. Mange bruger squashen i en wokret eller skære den i skiver på langs og griller den. Den største squash, der hidtil er dyrket er på 65 kg og blev høstet i England.

Find opskriften på Kyllingefilet med Grillede Grøntsager & Hummus her 

Find opskriften på Thai Frikadeller med Lynstegte Grøntsager her 

Find opskriften på Farserede Squash med Blomkålsris her 

Find opskriften på Æggewraps med Spinat & Grillede Grøntsager he

Tomater

Tomaten er faktisk den mest købte grøntsag i Danmark! Den kommer oprindelig fra Syd- og mellemamerika, men kan sagtens dyrkes i Danmark og resten af Europa. Der spises årligt mere end 67 mio. tomater i Danmark. Der findes mindst 20 forskellige sorter i forskellige størrelser, former og farver, så der skulle gerne være en tomat til en hver anledning. Tomaten er faktisk en frugt, men handelsmæssigt har USA´s højesteret i 1883 faktisk afgjort, at det er en grøntsag. Baggrunden var at der kun skulle betales skat af importerede grøntsager og ikke frugter. Den sidste onsdag i august afholdes der i Buñol i Spanien den årlige Tomatina festival, der har fundet sted siden 1945. Der bruges omkring 120 tons tomater, som moses og kastes i en form for tomatkrig. Tomatina tiltrækker hvert år 30-40.000 besøgende, så husk sikkerhedsbriller hvis du planlæggger at være på de kanter i slutningen af august. 😊

 

Find opskriften på Krydret Tomatsuppe med Suppepasta & Chorizo her 

Find opskriften på Paprikagryde med Champignon & Jasminris he

Find opskriften på Grøntsagslasagne med sprød salat her 

Find opskriften på Linguine med Spicy Oksekød, Cherrytomater & Spinat i Fløde her 

Find opskriften på Spanske Kødboller i Tomatsauce med Bulgur her 

Find opskriften på Italiensk Farsbrød med Soltørrede Tomater & Rød Rissalat her 

Find opskriften på Grillet Kyllingespyd med Tabouleh her 

Find opskriften på Mexicanske Fajitas med Grillet Kylling & Salat her 

Find opskriften på Fyldig Gazpacho med Chorizo, Flutes & Ristede Kikærter her 

Ærter

Der har været dyrket ærter i Danmark siden oldtiden. På den tid blev de høstet modne og derefter tørret. Ærterne blev brugt som base til de solide vinterretter så som gule ærter. Ærter som friske grøntsager er af nyere dato og var i starten primært forbeholdt adlen og hoffet.I 1700-tallets finere køkkener blev de friske grønne ærter anvendt som garniture til f.eks kylling og andre lettere retter. De blev også brugt i suppe eller de blev serveret som selvstændigt tilbehør ofte stuvet i smør. De grovere ærter blev tit anvendt i purerede grøntsagssupper. Først i anden halvdel af de forrige århundrede blev friske ærter noget, alle kunne servere og i slutningen af 1800-tallet blev grønærter en meget populær afgrøde og en fast del af sortimentet i køkkenhaverne hos landboerne. 
 

Find opskriften på Stegt kalkunfilet med Kartofler, Persillesauce & Ærter her 

Find opskriften på Kalkunmedaljon og Ærtesalat her 

 

Er du blevet inspireret og vil du prøve en måltidskasse så klik her

FÅ GRATIS OPSKRIFTER, GODE RÅD OG TILBUD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her