Grøntsagsjulekalender 2019

Hver dag i december kan du dykke ned i historien på nogle af de mange grøntsager, der udgør basen i vores måltidskasser og få en forsmag på nogle af de mange opskrifter, hvor grøntsagerne indgår.  Nederst på denne side har du også mulighed for at tilmelde dig til vores nyhedsbrev, hvor du kan være den heldige vinder af en måltidskasse i 2 uger til 4 personer i 4 dage (værdi kr. 1.398). Der findes en heldig vinder d. 6. januar 2020. Vinderen kontaktes direkte. 

 

1. december 2019

Ærter

Der har været dyrket ærter i Danmark siden oldtiden. På den tid blev de høstet modne og derefter tørret. Ærterne blev brugt som base til de solide vinterretter så som gule ærter. Ærter som friske grøntsager er af nyere dato og var i starten primært forbeholdt adlen og hoffet.I 1700-tallets finere køkkener blev de friske grønne ærter anvendt som garniture til f.eks kylling og andre lettere retter. De blev også brugt i suppe eller de blev serveret som selvstændigt tilbehør ofte stuvet i smør. De grovere ærter blev tit anvendt i purerede grøntsagssupper. Først i anden halvdel af de forrige århundrede blev friske ærter noget, alle kunne servere og i slutningen af 1800-tallet blev grønærter en meget populær afgrøde og en fast del af sortimentet i køkkenhaverne hos landboerne. 
 

Find opskriften på Stegt kalkunfilet med Kartofler, Persillesauce & Ærter her og er du blevet inspireret kan du bestille din helt egen måltidskasse her

2. december 2019

Pastinakker

Pastinakken er en af de mest anvendte rodfrugter i det danske køkken og den har været kendt siden middelalderen, hvor den blev benyttet som lægeurt. På den tid skulle man være forsigtig omkring pastinakken. Hele planten indeholder nemlig en giftig plantesaft, som kan forårsage forbrændinger. Når først pastinakken er frigjort fra planten er der dog ingen fare 😊 Pastinakken stammer fra Central- og Sydeuropa, hvor den stadig vokser vildt i sin oprindelig form. Smagen er kraftigt svingende fra sød til skarp og så er den super sund og indeholder en del forskellige B, C og E-vitaminer.

 

Find opskriften på Brændende Kærlighed med Stegte Løg, Bacon & Rodfrugter her og er du blevet inspireret kan du bestille din helt egen måltidskasse her

3. december 2019

Palmekål

Palmekål er en forholdsvis ny råvare i det danske køkken. Den stammer oprindeligt fra Italien og er meget populær i Toscana-området. Palmekålen har lange smalle blade i en mørke/blågrøn farve og ligner faktisk mest toppen af en palme, deraf navnet palmekål. Det er en yderst alsidig grøntsag, som kan anvendes på mange måder. Du kan spise palmekålen rå, kogt, eller stegt. Gastronomisk set minder palmekålen om grønkålen. I Italien bruges palmekålen til supper og stuvninger, men dens lighed med grønkålen gør, at den også kan bruges til nordiske retter, hvor du ellers måske ville anvende grønkål, men den er også god i lettere retter som salater. Palmekål er også fantastisk god i wokretter, hvor de med fordel kan steges hårdt i olivenolie sammen med hvidløg og chili.

Find opskriften på Dampet Ising på Butternutpuré & Ristet Palmekål her og er du blevet inspireret kan du bestille din helt egen måltidskasse her

 

4. december 2019

Squash

 

Squash, Courgette, zucchini. Kært barn har mange navne. Mange forveksler ved første øjekast squashen med agurken, men squashen er faktisk et bær og den findes i to typer – en sommersquash og en vintersquash. En sommersquash findes normalt i grønne og gule farver Vintersquashen har en anden skal og smagen er anderledes og så kan vintersquashen opbevares i betydeligt længere tid end sommersquashen. De kan dog begge bruges på samme måde. Mange bruger squashen i en wokret eller skære den i skiver på langs og griller den. Den største squash, der hidtil er dyrket er på 65 kg og blev høstet i England.

Find opskriften på Kyllingefilet med Grillede Grøntsager & Humus her og er du blevet inspireret kan du bestille din helt egen måltidskasse her

 

5. december 2019

Gulerødder

Idag kan du købe gulerødder i mange forskellige farver. Populært kaldes disse for regnbuegulerødder, men hvad er det egentlig der giver gulerødderne de flotte farver. De lilla gulerødder indeholder anthocyaninpigmenter, som også findes i blåbær. Pigmentet giver en dyb lilla farve, men biholder dog gulerodens orange midte. Røde gulerødder inderholder lycopen og betacaroten, som begge bidrager til at give guleroden sin intense røde farve. De røde gulerødder har desuden en sødere smag. De hvide og gule gulerødder mangler begge det pigment, som findes i de røde, orange og lilla gulerødder – men er dog stadig rige på. Hos Den Grønne Asparges får vi vores økologiske gulerødder fra Gartneriet Marienlyst i Harlev ved Aarhus.

 

Find opskriften på Hjemmelavet shawarma med kylling og salat med regnbuegulerødder her og er du blevet inspireret kan du bestille din helt egen måltidskasse her

Opskriften har været en del af Familiekassen i uge 50

 

6. december 2019

Romanescokål

Romanescokål er en virkelig flot grøntsag. Det er En gammel italiensk sort, som er blevet dyrket siden år femtenhundrede. Det er en krydsning mellem broccoli og blomkål og romanescokålet har meget dekorative tilspidsede lysegrønne hoveder og ligner næsten et landskab på en fremmed planet. Romanesco har en mildere og lidt sødere smag end dens nære slægtninge, Broccoli og blomkål. Kålen er desuden rig på C, K og A vitamin samt kostfibre og indeholder mere protein end broccoli og blomkål. Hvis du ikke kan få fat på romanescokål fordi det f.eks ikke er i sæson vil du altid kunne bruge enten broccoli eller blomkål istedet for 

 

Find opskriften på Indisk Curry med Svinekød, Romanscoblomkål & Jasmin Ris her og er du blevet inspireret kan du bestille din helt egen måltidskasse her

 

7. december 2019

Porre

Porre stammer oprindeligt fra Middelhavslandene og har været anvendt i mere end 4000 år. I den tid, hvor pyramiderne blev opført stod aftensmaden for arbejderne på porrer. I romerriget spiste man også porrer, og kejser Nero fik faktisk tilnavnet porrophagus (porrerspiseren) og i 812 anbefalede den tyske Karl den Store, at der blev plantet porrer i urtehaven ved Kongens slotte. Porren har altså en længere historie end de fleste af os lige tror. I dag dyrkes den mest på vores breddegrader. Porren tilhører løgfamilien, men danner ikke noget typisk løg. Porren er hvid nederst fordi jorden bliver lagt op omkring planten under vækst og jo mindre porren er, jo mere smag er der i den.

Find opskriften på Kartoffel-porre suppe med jordskokkechips her og er du blevet inspireret kan du bestille din helt egen måltidskasse her

 

8. december 2019

Agurk

 

Agurken menes at stamme fra Indien og har været dyrket i det vestlige Asien i mere end 3000 år. Fra Indien spredte den sig til Grækenland og Italien og videre til Kina. Det var sandsynligvis romerne som introducerede agurken til resten af Europa. Der er fundet dokumenter som beskriver agurkedyrkning i Frankrig allerede i det 9. århundrede. Første gang man hører om agurken i Danmark er i midten af 15-tallet, hvor der var stor interesse for den blandt hoffet. Agurken består hovedsageligt af vand, og energiindholdet er derfor meget lavt.

Find opskriten på Hjemmelavede Falafler med Bulgursalat & Tzatziki her og er du blevet inspireret kan du bestille din helt egen måltidskasse her

 

FÅ GRATIS OPSKRIFTER, GODE RÅD OG TILBUD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her