Gode råd

Opbevaring

Frugt og Grønt

 

Opbevar dit frugt og grønt i lukkede plastposer - så holder det sig bedst. Sørg for at prikke et par huller i poserne, så du undgår kondens og dermed mug. 
For at sikre den længste og bedste holdbarhed, skal frugt helst opbevares køligt. Nogle frugter tager dog skade af at blive opbevaret for koldt.

Nedenfor kan du se, hvordan du bedst opbevarer dine frugter:

Opbevar i køleskab

Appelsiner - Clementiner - Hindbær - Kirsebær - Pærer -
Æbler - Blommer - Ferskner - Jordbær - Kiwi - Vindruer 

Opbevar i køligt rum

Ananas - Avocado - Bananer - Grapefrugt - Melon - Citron - 
Mango - Papaya

NB: Opbevar aldrig æbler, pærer, blommer eller ferskner sammen med dine grøntsager. Disse frugter udskiller ethylen, der får nogle grøntsager til at modnes for hurtigt.


Forskellige slags grøntsager opbevares bedst ved forskellige temperaturer.
Herunder kan du se, hvordan du bedst opbevarer dine grøntsager.

Opbevar i køleskab

Asparges - Løg - Kål - Knoldselleri - Broccoli - Beder - 
Rodfrugter - Spinat - Kartofler - Ærter - Salat

Opbevar i køligt rum

Agurk - Squash - Aubergine - Tomat - Peberfrugt - Ingefær -
Chili - Græskar

Chokolade

Opbevar chokolade tørt, mørkt og ved en temperatur på 15-20 grader for at bevare chokoladens glans. Opbevaring ved for høj temperatur eller for høj fugtighed kan fremkalde en grålig overflade på chokoladen. Dette er således ikke nødvendigvis et tegn på at chokoladen er for gammel.
Opbevar ikke chokoladen i køleskabet med mindre stuetemperaturen er meget høj. Sørg da for at pakke chokoladen lufttæt og bring den langsomt tilbage til stuetemperatur, når den tages ud af køleskabet. 

 

Brød

Brød holder sig længere ved opbevaring i køleskab. Opbevaring i køleskab gør til gengæld hurtigere brødet tørt. Opbevar derfor både hvedebrød og rugbrød uden for køleskabet, for at forlænge holdbarheden. Opbevares brød i tillukkede poser øges risikoen for dannelse af mug. Det er derfor en god ide at prikke nogle huller i dine brødposer.

Pasta, Ris, Mel og Gryn

Opbevar altid pasta, ris, mel og gryn i lukkede beholdere eller poser, tørt og ikke for varmt. Hermed undgås at produkterne tager smag fra andre fødevarer. 

Kød 

Opbevar dit kød i køleskabet ved højst 5 grader. Her kan bøffer, koteletter og fjerkræ holde sig i 2-3 dage, fersk steg i 3-4 dage, hakket kød, fars og indmad i 1-2 dage og stegt kød 3-4 dage.
Pak dit kødpålæg i lufttæt emballage efter åbning.

 

Fisk

Frisk fisk bør lægges i køleskab straks efter modtagelsen. Skal du først bruge din friske fisk dagen efter, kan du med fordel lægge en plastpose med isterninger under fisken eller opbevare den i den leverede emballage i køleskabet. Her kan frisk fisk holde sig i 48 timer og fars i 24 timer. Ved samme opbevaring kan røgvarer holde sig 4-5 dage og salater kan holde sig 7 dage.

 

Ost

Osten opbevares bedst i køleskab ved 5-7 grader. Behold osten i den voksbehandlede emballage og læg den i en plastbeholder.

Vin

Opbevar din vin liggende ved en konstant, lav temperatur i et mørkt rum. Opbevar aldrig dine vine i køkkenet, da temperaturer-skift, vibrationer og mad-os forringer vinens vilkår. 

 

 

Tilberedning af slagtervarer

Kødets tilberedning har stor indflydelse på dets mørhed og saftighed. Genrelt gælder det, at jo mindre kogetab eller stegesvind (den del af kødets saft, der tabes ved tilberedning), jo saftigere og mere mørt er kødet. Kogetab og stegesvind undgås bedst ved langtidsstegning ved lave temperaturer. Dette skyldes at en langtidsstegning ved lav temperatur tillader kødet at holde på mest mulig væske (hvilket gør kødet saftigere) og opløser bindevævet i kødet i højere grad, således at enzymernes aktivitet vil forøges på en måde så en langtidsstegning virker som en accelereret modningsproces indtil en temperatur på 55-60 °C.

I temperaturintervallet 40-60 °C vil kødet ikke miste ret meget vand, hvilket vil sige, at en langtidsstegt steg stegt ved lav temperatur med en centrumstemperatur på 58 °C vil være saftig.

I temperaturintervallet 50-70 °C vil bindevævet trække sig sammen og der kan presses vand ud af kødet svarende til op til 50 % af kødets vægt.

Saltning
Når du tilsætter salt til kødet, øger du automatisk vandbindingsevnen i kødet, hvormed det bliver mere saftigt. Du kan med fordel tørsalte både stege og mindre udskæringer som koteletter og bøffer før brug. Drys salt jævnt på kødets overflade og stil det til at trække i køleskab. Mens kødet står i køleskabet vil saltet trække ind i kødet og binde væde. Hvis kødstykket er tykkere i den ene ende end den anden, fordeles saltet, så der kommer mindst på det tynde stykke. Som udgangspunkt skal man salte kødet med 10 gram salt pr kg. Stege saltes kødet i ca. et døgn, mens mindre udskæringer som koteletter og bøffer saltes i et par timer. 

Bindevæv og mørhed
Jo mere bindevæv der er i kødet, jo sejere er kødet i udgangspunktet. Dette skyldes bl.a. at bindevæv er sejere at bide igennem end andre dele af musklerne. Bindevævet kan, afhængig af dyrets alder, opløses over længere tids varmebehandling og dermed vil bindevævet ikke længere have indflydelse på kødets mørhed. Jo ældre dyret er, jo stærkere er bindevævet og dermed er det også mere varmestabilt. Derfor skal kød fra ældre dyr varmebehandles længere tid end kød fra unge dyr.

 

Herunder kan du se indholdet af bindevæv i forskellige udskæringer:


Indhold af bindevæv i oksekød: 


Meget højt:
For- og bagskank
Højt:
Bryst og slag
Forholdsvis højt:
Bov, tykkam og mellemskært
Forholdsvis lavt: Yderlår, lårtunge, inderlår, klump og culotte
Lavt: Tyksteg
Meget lavt: Filet, tyndsteg, mørbrad
 

Se vores seneste
kontrolrapport
her: 

 

Find
DenGrønneAsparges.dk

Trustpilot:

 

Tilmeld
nyhedsmail
fra 
DenGrønneAsparges.dk


- vi sender ugens menu 

og gode tilbud afsted hver uge!
 

 

DenGrønneAsparges.dk

Michael Drewsens Vej 12
8270 Højbjerg 

Tlf.: 7876 8585 

mail@dengroenneasparges.dk

 

Leveringsbetingelser 
Abonnementsbetingelser

Cookies

Det med småt

Ofte Stillede Spørgsmål